Intuïtief schilderen

Schilderen betekent voor mij heel veel.

Intuïtief schilderen

Ik ben altijd weer dankbaar voor het feit dat ik kan schilderen en dat ik een mooie plek heb om te mogen schilderen. Ik ervaar steeds weer mijn vrijheid door het schilderen. Het is mijn eigen wereld, mijn eigen reis, mijn eigen antwoorden op doek in al mijn emoties..

Uit deze ervaringen komt mijn verlangen voort om dit door te geven aan anderen. Om ook anderen te laten ervaren dat er een rustpunt is en mogelijkheden zijn om, wat je niet kan vertellen vanuit je gevoel, je wel een beeld kunt geven. En vanuit dat zichtbaar maken krijg je automatisch een volgende stap aangeboden. Je ziet je proces op doek en dat doet iets met je.

Atelier van José Augustus 2021

In deze onrustige tijd betekent schilderen veel voor mij. Het is mijn absolute rustpunt. Ik schilder of teken en vergeet de wereld om mijn heen. In de mooie staat van “zijn”, in het nu. Ik heb ontdekt dat ik in deze wereld, mijn wereld, de liefde rijkelijk kan laten vloeien zonder alle invloeden van buitenaf. Ik ervaar meer rust in het dagelijks leven. Zo kan ik weer naar buiten treden met voldoende en liefdevolle energie om door te geven. Dit gun ik iedereen, dit gun ik jou!!!

Intuïtief schilderen

Het is een manier om jezelf beter te leren kennen. Je ontdekt als het ware wie je bent. Je leert om in verbinding te komen met je zelf. Dat begint al voordat je gaat schilderen.

Ik noem het ook wel mijn persoonlijk reis. Ik voel en schilder en probeer los te laten, mijn hart te laten spreken. Ik voel de vrijheid over het thema wat ik wil schilderen, dat wat ik belangrijk vind. Ik reis zonder beperkingen en leg verbinding met mezelf. Het proces is er een van luisteren, voelen en je handen durven te volgen. Dat begint al bij het kiezen van je materiaal en je kleuren……

Lukt het je om mee te gaan, je over te geven, dan activeer je je intuïtie en geef je jouw vorm aan jouw innerlijke beleving. En dat geeft verassingen en plezier!! Het is je innerlijke beleving op doek zetten. Dat kan kwetsbaar voelen, maar weet dat jij alleen voelt en weet wat het voor jou betekent. Anderen die jou werk bekijken kunnen heel andere gevoelens erbij hebben. Gevoelens uit hun proces. Het is wonderlijk en prachtig als je merkt dat de ander contact maakt met jouw werk. Dan is er de verbinding op het niveau van het hart.

Wat is intuïtief schilderen?

Intuïtief schilderen is een proces waarin je loskomt van je denken. Dat wil zeggen dat je dichter bij jezelf blijft en dat voel je. De omgeving “verdwijnt” en je bent in je eigen wereld. In deze wereld kom je je verlangens tegen, je kwaliteiten maar ook je blokkades. Je ervaart je emoties en je ervaart rust. Deze rust neem je mee in je dagelijks leven.

Tijdens het schilderen geldt: ‘alles mag niets moet’ én je kunt geen fout maken. Vaak zijn het ‘cadeautjes’ die spontaan op je doek verschijnen en je verwonderen en blij maken. Ze zijn niet bedacht maar ze ontstaan wel. :-)

Talent is niet belangrijk, plezier staat voorop!

Het begint al met het zelf bepalen welke materialen je gaat gebruiken. Denk aan kwasten, penselen, paletmessen, potloden of gewoon je handen. Wanneer is een intuïtief schilderij geslaagd? Wanneer je je als schilder bewust bent geworden van je gedachten, emoties, oordelen, enz.

Wat ervaar je tijdens het schilderen?

Dat zijn vaak emoties en handelingen uit je dagelijks leven, uit je overtuigingen, zoals: ongeduld, verwachtingen, het niet kunnen los laten, bang om fouten te maken, wat zou de ander ervan vinden,….. enz.

Wat geeft het intuïtief schilderen mij?

Jezelf verder ontwikkelen, verder durven gaan met experimenteren. Je leert en je wilt ervaringen delen en je krijgt durf om jezelf te laten zien ………

Intuïtieve schilderlessen

Naast de schilderlessen die ik nu al geef, wil ik ook de mogelijkheid bieden om intuïtieve schilderlessen te volgen. Bij aanvang van zo’n schilderles krijg je meestal eerst een korte meditatiesessie, waardoor je eenvoudiger verbinding kan leggen met je innerlijke persoon. Elke schilderopdracht heeft vaak zijn eigen thema. Denk hierbij aan relaties, stellen van grenzen en je persoonlijke behoeften.

Er kan een thema gekozen aan de hand van de chakra’s (energiecentra in je lichaam, draaikolken van energie).

Chakra’s zijn afkomstig uit het Hindoeïsme en kennen allemaal een eigen kleur. Bij het intuïtief schilderen zijn chakra’s met name handig om te gebruiken bij de uitleg om je schilderij beter te kunnen begrijpen.

Dit wel even van te voren aangeven dan kan ik mij erop voorbereiden….. Op het atelier ligt een document met de betekenissen van alle chakra’s.

Geplaatst op dinsdag 31 augustus 2021.

Over Atelier van José

Dit bericht is geschreven door Atelier van José. Het bedrijf valt onder kunstenaar uit Delft. Trefwoorden van Atelier van José uit Delft : auragraph laten maken, zielstekening laten maken, persoonlijk kunstwerk, kunstwerk op maat, tekening op maat, acrylverf schilderij, schilderij op maat, schildercursus, schilderworkshop, digitale kunst, digitaal schilderij laten maken, rotmeid, ansichtkaart rotmeid, digitale kunst, ansichtkaart, .

Lees meer over Atelier van José.